İç mekan uygulamaları arasında yer alan kaydırmazlık sistemleri, iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik bir tedbir olarak da düşünülebilir. Özellikle engelli kişilerin çalıştığı işyerlerinde, kaygan zeminlerin varlığı engelli kişiler için daha farklı bir tehdit haline gelebilir. Tüm çalışanların iş güvenliğini temin edebilmek için uygulanması gereken kaydırmazlık sistemlerinin olası kazaların önüne geçebilir. Uygulama öncesinde yapılacak zemin etüdü sayesinde zemin kayma riski ve oranı belirlenebiliyor.

Kaymaz zemin testi

İşyeri veya kurumların zeminlerinin kaygınlık testleri profesyonel cihazlar tarafından yapılıyor. Bu cihazların kullanılmasıyla elde edilecek veri ve raporların değerlendirilmesi, ilgili sistemin uygulanabilirliğini ortaya çıkarıyor. Test sonuçlarının doğru sonuçları verebilmesi için birtakım şartlar vardır. Öncelikle uygulama yapılacak zeminin temizlenmesi lazımdır. Tüm kir ve yağlardan arındırılması gerekiyor. Aynı şekilde ölçüm cihazının kızakları da, temiz olmalıdır. Cihazın ölçüm yapılacak yerde yarım saat gibi bir süre bekletilmesi, ortamın fiziki şartlarına uyum sağlaması beklenmelidir.

Ölçümler bir kez değil, en az beş kez tekrarlanması gerekiyor. Böylece daha doğru veri ve sonuca ulaşabilmek mümkündür. Her ölçüm sonrasında cihaz kızaklarının temizlenmesine dikkat edilmelidir. Uzman kurum tarafından zemin testi, eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yapılabilir. En doğru sonuca ulaşıldıktan sonra kaydırmazlık sistemlerinden birine karar verilebilir.

6000-main-lg

Kaydırmaz bant uygulaması

En az maliyetle uygulanabilecek çözümdür. Zımpara modeli veya tamamen düz tipi mevcuttur. Farklı renklerde imal edilmesinin sebebi ise, uygulama yapılacak zemin rengine göre fark edilebilir olmasını sağlama ihtiyacıdır. Tamamen düz kaydırmaz bant uygulaması; ıslak zeminler, çıplak ayakla basılacak zemin modeli ve havuz, küvet gibi yerlerde kullanılıyor. Zımparalı bant modeli ise, ayakkabı ile basılan kaygan zeminlere uygulanıyor.

Kaymaz zemin uygulaması

İnsan sirkülasyonunun fazla ve hizmet gibi yerlerin ıslak veya kuru olmasına rağmen kayma tehlikesi içeren zeminleri için uygulanıyor. İnsanların sakatlanmaması ve bundan işletmenin mesul tutulmaması adına mutlak tedarik edilmesi gereken bir çözümdür. Kaymaz zemin uygulaması, mevcut zeminin değişimi şeklinde algılanmamalıdır. Uygun bir maliyetle zemin üzerine yapılan kaymaz kapmalardan oluşuyor. İşletme veya kurumların sahip olduğu zeminin kırılması ve değiştirilmesi gibi uzan ve zahmetli bir süreci kapsamıyor. Dolayısıyla uygulanabilirlik açısından avantaj sağlıyor.